Астық және астық өнімдері ылғалдылығының мемлекеттік эталоны
KZ.01.01.00039-2008
Эталон 2007 жылы "УНИИМ" ФГУП базасында құрылып, зерттелді және техникалық реттеу және метрология комитетінің метрология жөніндегі ғылыми-техникалық 11.04.2008 жылғы № 251 комиссиясының шешімімен мемлекеттік эталон ретінде бекітілді. Мемлекеттік эталон елдегі өлшем бірлігін қамтамасыз ету мақсатында астық пен астық өнімдерінің ылғалдылығы бірлігінің өлшем бірлігін жаңғыртуға, жұмыс эталондарының көмегімен жұмыс өлшем құралдарына көшіруге арналған.
Эталон құрамына мыналар кіреді:
- ең үлкен өлшеу шегі 220 г тең зертханалық электронды таразы, санау дискреттілігі 0,0001 г;
- кептіру температурасын орнату және реттеу блогы 50-ден 170 ° С-қа дейінгі ± 1° С қателігі бар және вакуумдау жүйесі бар вакуумды-термиялық кептіру камерасы;
- бюкстегі өнімді ұнтақтауға арналған құрылғы;
- айналмалы пышақпен және пышақсыз ілмектерге арналған бюкстер;
- 1ну, 0,8 НУ зертханалық бақылау електері.
Сондай-ақ құрамына келесілер кіретін астықтың сапасын анықтауға арналған талдамалық кешен:
- кьельдаль бойынша автоматты ақуыз / азот анализаторы;
- бидай, бидай ұны және ұн өнімдеріндегі глютеннің мөлшері мен сапасын автоматты түрде анықтауға арналған Глютоматика жүйесі;
- Inframatic инфрақызыл анализаторы.
Эталонның метрологиялық сипаттамалары:
- бидайдың ылғалдылығын өлшеу диапазоны 5-45%;
- өлшеу нәтижесінің рұқсат етілген абсолютті қателігінің шегі ±0,15 аспайды%;
- қайталану нәтижесінің салыстырмалы орташа квадраттық ауытқуы 0,025 аспайды.